21 Mei
CODE GROEN

8Maart

boss

Het mondmasker op in het schoonheidsinstituut is niet meer verplicht maar wel aanbevolen omdat wij tijdens onze verzorgingen geen 1.5 meter afstand kunnen hanteren. Dit wil zeggen dat u zelf kiest voor het dragen of net niet dragen hiervan.

Wij dragen hier voor uw en onze bescherming nog steeds een mondmasker. Handhygiëne, ontsmetten, de C02 meter en verluchten ter preventie van de verspreiding van het coronavirus zullen nog steeds onze voornaamste hulp zijn.

Alvast bedankt voor uw medewerking en tot snel

Vanaf 7 maart 2022 schakelt de coronabarometer naar code geel. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.

Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.

Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Reisregels vanaf 11 maart

 • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen, vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
 • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
 • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
 • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
 • Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
 • Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
 • Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Thuiswerk

Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

1. Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren

2. Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten

3. Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie

4. Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.

5. Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.

Bron: Premier.be

 • Laat je vaccineren zodra het kan (vrijwillig).
 • Zorg dat je altijd je mondmasker bij je hebt zodat je dit kunt opzetten op de plaatsen waar dit verplicht is. Sjaals, buffs en bandana’s zijn niet toegestaan als alternatief voor een mondmasker.
 • Respecteer de hygiëneregels (handen wassen, hoesten/niezen in papieren zakdoek of binnenkant elleboog, gezicht niet aanraken).
 • Denk aan kwetsbare personen.
 • Hou 1,5m afstand.
 • Beperk je nauwe contacten.
 • Volg de regels over bijeenkomsten.
 • Help het contactonderzoek als je gebeld wordt via 02 214 19 19 en download vrijblijvend de app ‘Coronalert’.
 • Blijf thuis als je ziek bent en/of in quarantaine moet.

Bron: Maatregelen coronavirus | Vlaanderen Intern